00:00-48:24 Jyri Engeström ja Sami Miettinen keskusteluevat suomalaisista Piilaaksossa, YES VC:tä sekä minkälaiset suomalaisyritykset voivat hankkia rahaa suoraan USA:sta
More
IPOt Fuusiot ja Hallitustyö (Petri Niemi) 123
#neuvottelija 123 – IPOt Fuusiot ja Hallitustyö (Petri Niemi)
Voittajaosakkeet salkkuun! (Ernst Grönblom) 97
United Bankers Thales Argon rahastonhoitaja Ernst Grönblom keskustelee #neuvottelija -kanavalla sijoitusfilosofistaan, joka perustuu voittajaosakkeiden poimimiseen kapeaan salkkuun.
Hän onnistui tällä strategialla edellisessä rahastossaan näyttämään ylituottoa suhteessa muihin salkunhoitajiin 15 kvartaalin ajan Barclaysin tutkimuksessa.https://hedgenordic.com/2019/06/hcp-focus-crowned-as-best-long-only-equity-hf
Sami ja Ernst keskustelevat voiko tälläinen strategia toimia ns. alfan tuottajana eräänlaisena tehokkaan markkinan anomaliana, vai onko voittajaosakkeiden takana olevat positiiviset tailwind-faktorit nykyisen kasvusijoittamista tukevan kuplamarkkinan eritysominaisuus.
Hendrik Bessembinder hätkähdyttävä tutkimus osoittaa mm. hyvin pienen määrän voittajaosakkesta tekevän suurimman osan markkinatuotosta elinkaarensa aikana. Warren Buffetin ”aivot” Charlie Mungerin toivoo sijoitustensa yhdistävän synergistisiä faktorieta ns. Lollapalooza-efektiksi, joka voi ennakoida ylituottoa.
Voittajaosakkeiden valintaan liittyviä faktoreita voivat olla mm. kasvuosake vs. tuotto-osakestrategia, tuotannon ja kysynnän skaalaedut, verkostovaikutukset, brändit. Voittajaosakkeiden valinta on ei-strukturoitu ongelma ja sen vuoksi yleisesti ottaen vaikeampaa kuin kasvuosakepoiminta. Salkunhoitajien mahdollisuudet voittaa markkinan keskimääräinen tuotto on huomattavasti vaikeampaa kuin on aiemmin oletettu.
Kanavan pisin jakso (100 minuuttia) käy läpi useita muita teorioita ja Grönblomin nykyisiä ja aiempia sijoituskohteita kuten Shopify, Facebook, Alphabet ja Fever Tree.
Trumpin viraltapano ja bannaus (Antti Ronkainen) 57
Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Antti Ronkainen kommentoi USA:n poliittista väkivaltaa ja kuohuntaa. Donald Trump ja hänen lakimiehensä Rudy Guiliani pyrkivät estämään Joe Bidenin saamien osavaltojen valitsijamiesäänien hyväksynnän kongressissa. He laittoivat toivonsa Trumpille lojaaleihin republikaanisen puolueen senaattoreihin ja alahuoneen edustajiin, sekä varapresidentti Mike Penceen. Trumpin puhe kehotti väkijoukkoa marssimaan Pennsylvania Avenuelle. Tästä alkoi tapahtumaketju, jossa viisi ihmistä,…
Työmarkkinaneuvottelujen järki ja tunteet (Minna Helle) 108
Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Minna Helle keskustelee kirjastaan Järki ja tunteet (Otava) sekä työmarkkinaneuvottelujen muutoksesta, joka on ollut yllättävän pientä vuoden 2007 jälkeen, jolloin Minna oli Tehy ry:n pääneuvottelija ”Sari Sairaanohoitaja”-sopimuksessa. Se osoittautui kansantalouden kannalta tuhoisaksi kun finanssi- ja eurokriisi alkoi pian sen solmimisen jälkeen.
Tehyn jälkeen valtakunnansovittelijan rooli tarjosi kymmeniä haasteita, joissa myös ”ihmiset riitelevät, eivät asiat”, kuten Helteen yksi neuvotteluopetus kuuluu.
Nykyisessä roolissaan Teknologiateollisuuden puheenjohtajana Helteen pöydällä on työehtosopimusten (TES) murros kun yritykset alkavat liiton sisällä soveltamaan sekä työnantaja- että työntekijäliittojen keskenään sopimia perinteisiä TES:ejä että uusia yrityskohtaisia TES:ejä.
The Great Reset (Tuomas Malinen) 54
Tuomas Malinen saapuu #neuvottelija -kanavan yleisön demokraattisesti valittuna (57% kannatus) toive-esiintyjänä. Aiheena on The Great Reset, joka on World Economic Forumin perustajan Klaus Schwabin kirja ja Davosissa 2020 pandemian keskellä tehty toimenpidesuositus hyviltä vaikuttavien toimenpidekorien käyttöönotolle. Pintaa raaputtamalla näistä löytyy epäilyttäviä lopputulemia ja elitistisiä pyrkimyksiä, jotka ovat ristiriidassa yksilönvapauksien kanssa. LIVE kommentointi Tuomas Malinen &…
Peliyhteisöt ja tietokonegrafiikka (Jani Penttinen) 110
Jani Penttinen on yksi Suomen kovimpia pelinkehittäjiä ja erityisesti tietokonegrafiikan uranuurtajia. Hän istuu #neuvottelija -vieraana Slush-viikolla puhumaan pelinkehityksestä ja peliyhteisöistä. Jaksossa käydään läpi kuinka tietokonegrafiikka on kehittynyt Atari ST:n Utopos-pelistä ensimmäisiin PC:llä grafiikkapiirejä käyttäneeseen Supreme Snowboardingiin, Command and Conquerin Renegadeen ja Janin projektiin tehdä Guntech 2:stä ”the way Utopos was ment to be”.
Jani pohtii myös peliyhteisöjen dynamiikkaa, NFT:iden roolia pelien taloudessa (in game economics) ja peliyhteisöjen ja niiden kehittäjien suhdetta. Lopussa hän kertoo Slush-viikon ohjelmastaan, johon kuuluu omien Chaos-juhlien lisäksi yksityisiä tapaamisia.