Vapaa toimittaja, FK Matti Virtanen saapuu #neuvottelija​ -kanavalle pohtimaan ääripäitä Suomessa.

Kuntavaalit ovat edessä ja erityisesti Helsingin tilanne on kutkuttava Kirsi Pihan luovuttua kokoomuksen pormestariehdokkuudesta. Luopumista edelsi Atte Kalevan videoviesti ”ei kommunisteja Helsinkiin”, jossa hän haki kontrastia toiseen ääripäähän ”ei natseja Äkäslompoloon”. Tilanne korjautui osittain kokoomuksen siirryttyä liberaaliehdokkaiden kaksoiskärkeen, Elina Lepomäkeen ja Juhana Vartiaiseen.

Virtanen valottaa Suomeen tuontitavarana Amerikasta tullutta identiteettipolitiikan konseptia, jossa vuoroin haetaan identiteeteille, kuten seksuaalisuus, vahvaa kunnioitusta tai Francis Fukuyaman termein thymosta, vuoroin liittoudutaan ns. ally-taktiikalla muiden identiteettien kuten ison valtion ideologian kanssa yhteen.

Korona on hämärtänyt alun perin Jyri Paretskoin ja presidentti Sauli Niinistön popularisoimaa tarkkailijapistettä, tolkkua, ääripäiden välissä. Rajat ovat kiinni, puhtaus on hyve ja oma mökki on turvasatama. Palaako konservativismi takaoven kautta Suomeen?

Matti pohtii omia identiteettejään omakohtaisesti kielen kautta kaksikielisessä Suomessa ja vertaa sitä yksikieliseen Unkariin. Sami haastaa Matin pohtimaan nähtiinkö Suomessa ns. ”peak wokeness” kaksi vuotta sitten vai olemmeko vain viiveellä USA:ta perässä.

Kirjassa on pitkä haastattelu Rovaniemen etnonationalisteista, jotka ovat perustamassa uutta sinimustaa puoluetta. Porukan johtohahmo, aiemmin perussuomalaisten halla-aholaista linjaa kannattanut Tuukka Kuru puhuu suunsa puhtaaksi – ja myöntää edustavansa yhtä ääripäätä.

#politiikka#yhteiskunta#ihmiset#neuvottelijat

Matti Virtanen

#neuvottelija

Osallistu keskusteluun #neuvottelija -kanavalla ja käy tykkäämässä. Apple podcasts

Lisää