Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta keskustelee miten Slush on toiminut kimmokkeena hän uravaihdokselleen eläkesijoitustoimialasta pääomasijoittamiseen. Se kattaa ammattimaisen sijoitustoiminnan venture capital (VC) ja private equity (PE) rahastojen kautta listaamattomiin startup- ja kasvuryrityksiin. Nämä suomalaiset yritykset ovat onnistuneet kasvattamaan saamansa vuotuisen pääomavirran jo yli 1000 miljoonan euron. Pääoma tulee osin ulkomailta, mutta useat rahastoista on suomalaisia. Myös aiemmin perustetut rahastot ovat onnistuneet keräämään uusia rahastoja tuottohistoriaansa nojaten. Piaa ilahduttaa erityisesti VC-rahastojen (Lifeline Ventures, Icebreaker ym.) onnistumiset, sillä nämä kohdentavat varojaan nopeasti kasvaviin suomalaisyrityksiin. Onnistumia löytyy sekä listaamattomasta päästä kuten Wolt, Fiksuruoka ja Smartly sekä myös Nasdaqin listautumisiin päätyneistä yhtiöstä kuten Harvia ja Musti & Mirri. Koronavuoden yllättäväkin kasvu toimi osoituksena Suomen pääomasijoitusmarkkinan terveydestä. Vaikuttavuussijoittaminen ja EU:n sääntelyyn ennakoiva vaikuttaminen on myös tärkeää sekä Pialle että Samille. Rahastojen rahastojen verotuksen muuttaminen oli yksi työläs onnistuminen tällä tiellä aiemmin. Alalle on vaikea päästä, ja Pian tiimi onkin toiminut eritysesti naisille ponnahduslautana rahastoihin.

00:00-00:56 Slush-sukupolven onnistumiset kuten Miki Kuusen Wolt. Kasvu- ja sarjayrittäjyyden tärkeys. Pääomasijoittajat ry:n rooli kouluttajana ja ponnistuslautana rahastoihin. Pääomasijoittajat vastaavat puolesta uusista pörssiyhtiöstä

00:57-55:09 Pia Santavirta ja Sami Miettinen keskustelevat Slushin vaikutuksesta, Pääomasijoittajat ry:n toimikentästä venture capitalista private equityyn. Miten kasvu- ja sarjayrittäjyys on tuonut Suomeen menestyviä yrityksiä ja pääomaa. Regulaatio, verot ja EU. Kuinka naisten asema on muuttunut rahoitustoimialalla.

#sijoittaminen#valta#yhteiskunta#ekonomistit#pääomasijoittaminen#pe

Pia Santavirta

#neuvottelija

Osallistu keskusteluun #neuvottelija -kanavalla ja käy tykkäämässä. Apple podcasts

Lisää