Thomas Taussi, Aalto-yliopiston tutkija ja Sami Miettinen keskustelevat yritysvastuusta, yhteiskuntavastuusta, wokenomicsin ylilyönneistä, ovatko yrityksen hyvä hallinnointi ristiriidassa mm. YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden, kansainvälisten poliittisten järjestelmien ja normien ja yksilöiden ja yhteisöjen vaikutusagendojen kanssa. Thomas Taussi puolustaa väärinymmärrettyä Milton Friedmanin klassikkoesseetä, jossa hänen mukaansa Friedman määrittelee yritykselle viisi puhdasta yritysvastuun aluetta: vastuu asiakkaille, työntekijöille, omistajille, verotukselle sekä yhteiskunnan demokraattisille normeille. Kehikkosta ei keskustella järkevästi. Oletuksena tuntuu olevan että yrityksen ovat vastuuttomia ja yritysvastuu olisi viiden kohdan ulkopuolisen vaikuttavuuden tuomista yrityksen tavoitteisiin. Sami puolustaa ESG-kehikkoa yritystoiminnan karikatyyriä tervehdyttävänä ajatusmaailmana ja liittää keskusteluun myös Nalle Wahlroosin markkinat, demokratia, hierarkia -jaottelun. Sekä Thomas että Sami keskustelevat ongelmallisista tilanteista sekä Suomessa esim. Finnwatchin vaateesta Finnairille estää pakolaisten palauttamista, Googlen casesta, jossa työntekijä pohti kriittisesti naisten vähyyttä ohjelmistotoimiallalla ja irtisanottiin yritysvastuun nimissä, sekä Applen päätöstä irtisanoa Antonio García-Martínez hänen vanhan kirjansa sanamuotojen vuoksi. Lopussa Thomas pohtii statussymboolien ja kerskakulutuksen teorian kautta naiivien ja järjenvastaisten ajatuksien nousua modernin yhteiskunnan ylellisyyksinä tai luksuskokemuksina, joihin kaikilla ei ole varaa.

00:00-01:40 Taussin ongelma yritysvastuukeskustelussa, wokenomics, edellyttikö Finnwatchin Finnairin vastuun ylittyvän lainsäädännön yli, miten yrityksiä vedätetään yritysvastuun nimissä

01:41-48:45 Thomas Taussi ja Sami Miettinen keskustelevat yritysvastuusta, yhteiskuntavastuusta, wokenomicsin ylilyönneistä, ovatko yrityksen hyvä hallinnointi ristiriidassa mm. YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden, kansainvälisten poliittisten järjestelmien ja normien ja yksilöiden ja yhteisöjen vaikutusagendojen kanssa.

#yritykset#konomistit#sijoittajat#myynti#yhteiskunta#wokenomics#politiikka

Thomas Taussi

#neuvottelija

Osallistu keskusteluun #neuvottelija -kanavalla ja käy tykkäämässä. Apple podcasts

Lisää