GnS Economicsin Tuomas Malinen ruotii #neuvottelija -keskustelussa kolmea saranakohtaa itsenäisen Suomen historiassa:
1991: Esko Ahon pääministerikauden dramaattinen päätös liittää markka keinotekoisen vahvalla kurssilla ECU-koriin muiden pohjoismaiden kanssa. Markan ja kruunun ja muiden eurooppalaisten valuuttojen päästäminen markkinahintaiseen kelluntaan lopetti laman. Esko Ahon kirja 1991 Mustien joutsenten vuosi kuvaa että 10% kansatalouden noin 12% taantumasta tapahtui ennen markkinahinnoittelua ja kansantalous toipui erittäin nopeasti sen jälkeen
1998: Paavo Lipposen pääministerikauden kohtalokas päätös eriytti kelluvaa kruunua käyttävän Ruotsin ja Suomen tiet, kun Suomi liittyi euroon ja Ruotsi jatkoi markkinahinnoittelua. Jaksossa on lyhyt klippi Lipposen ja Ahon väittelystä MTV:n uutisissa jossa Lipponen jyrähtää ”Tämä on pimeää pelottelua. Maalaatte seinälle mörön jonka tulette sieltä itse pyyhkimään”. Aho arvioi päätöksen poistaneen keinoja joilla 1990-luvun lamasta selvittiin.
2021: EU:n liittovaltiokehityksen merkittävä askel yhteisen liittovaltiovelan, budjettitulonsiirtojen ja EU:n omien varojen ja verotusoikeuden luomisen kautta EU:n perussopimuksen artiklojen uudelleentulkinnan kautta.
Jaksossa kiitellään YLE:n politiikkaradion jaksoa 3.2.2021, jossa EK, STTK ja Nordean edustajat ovat toimittaja Tapio Pajusen vieraana ja myöntävät elvytysrahaston puutteet ja vaikutukset EU:n tiivistymiseen, mutta ovat valmiita sitä suosittelemaan. https://areena.yle.fi/audio/1-50731816
Nyt tarvitaan Sanna Marin ja Suomen hallitus perustelemaan kolmannen askeleen otto kansalaisille, jotta demokratiaa kunnioitetaan. Elvytysrahaston läpimenoa ei tule ottaa itsestäänselvyytenä.
Mauri Kotamäki
#neuvottelija
Osallistu keskusteluun #neuvottelija -kanavalla ja käy tykkäämässä. Apple podcasts